Kanotteknik och utrustning

 

Kanotteknik

Paddla kan man göra i flera olika sorters farkoster. De allra flesta som paddlar på Emån använder kanadensare. Självklart går det bra med kajak, men då krävs det att man behärskar tekniken. Öva paddelteknik under lugna förhållanden. Vi ger er gärna råd om paddelteknik.

 

Paddelföring

Paddeln är både propeller och roder. Det är akterpaddlarens ansvar att styra. Paddla i takt på varsin sida av kanoten. För att få bättre balans kan man stå på knä i kanoten. Det så kallade J-draget är att föredra. Det är ett vanligt drag, parallellt med kanoten där paddeln vrids ett kvarts varv mot slutet av draget. Rätt utfört ger detta kanoten en i det närmaste rak kurs.

 

Säkerhet

Bär alltid flytväst i kanoten och paddla bara där ni är helt säkra på att kunna hantera en kapsejsning! Rekognosera från land om ni är osäkra. Ibland kan man leda kanoten nerför strömmen i rep men ofta måste man lyfta. Till längre lyft är kanotvagn att rekommendera. vagnar finns att hyra hos oss liksom vattentäta packtunnor. Tunnorna skyddar packningen på flera sätt och de flyter dessutom bra. Packningen får inte förskjutas utan bör surras på så vis att kanoten ligger plant i vattnet.

 

Till sist

Är ni väl förberedda, iförda flytväst och rekognoserar besvärliga passager noga, så behöver ni inte råka ut för några missöden. Skulle ni ändå kapsejsa i en ström, ta er uppströms kanoten så att ni inte prejas av den. Flyt med fötterna före och håll dem i vattenytan, så att ni kan mota eventuella stenar, tills ni når lugnare vatten. Tala om för anhöriga och vänner att ni tänker paddla och håll kontakten med dem under turen.

   

 

   

Utrustning

Vanlig friluftsutrustning räcker långt även vid paddelturer.

Något at tänka på.

Undvik långskaftade stövlar! varje fot väger några extra kilon om ni hamnar i vattnet. Sandaler är praktiskt både i kanoten och som lägerskor.

Extra klädombyten, inte minst för att kunna bli varm och torr efter ett ofrivilligt dopp.

Kläder i ylle eller fleece värmer även om de råkar bli blöta.

Fäst rep i kanoten om den ska ledas förbi svåra passager.

Kanotvagn behövs för landtransport.

Packa i vattentäta tunnor eller packsäckar - plastpåsar går lätt sönder.

Sovsäckar med fyllning av konstfiber torkar lättare än dunsäckar.

Det är bekvämt med uppblåsbart liggunderlag eller luftmadrass.

Var försiktig med elden! Kontrollera att det inte är eldningsförbud. Ha vatten tillhands för släckning. Kontrollera att elden är helt släckt innan ni lämnar den.

Planterspade är bra att ha, om du inte finner något utedass.

Tänk på att skydda dig mot solen. Fäst ett band i glasögonen så de inte tappas bort.

Tag med svamp och öskar för att hålla kanoten torr.

Hål kan lagas provisoriskt med silvertape eller liknande.

Ibland kan man behöva ficklampa, tång, mejsel, konservöppnare nål och tråd.

Ett litet friluftsapotek kan innehålla plåster, första förband, sterilakompresser, kirurgtejp, idrottstejp för stödförband och skavsår, sax, pincett, sårtvätt och myggmedel.

Turbeskrivning, inplastad karta, kompass och mobiltelefon, för säkerhets skull.

Bra att ha med

Vattentåliga skor, vattenflaska, solskydd (solkräm, hatt, solglasögon, långärmat…), frukt eller liknande, regnkläder, varm tröja, mobiltelefon, ombyte, vattentät förvaring till bilnyckel, mobiltelefon mm…